Горчлива диња (Momordica charantia)

Растението Momordica charantia (карела, момордика, горчлива диња или кинеска горчлива тиква) е ползавка што потекнува од Индија од каде е пренесена во Кина, а потоа и во другите тропски региони во светот. Денес расте, но и се култивира во тропските предели во Јужна Америка, на Карибите, во источна Африка, во Индија и во другите делови…

Искуства на лекарите со употреба на диабил

Др. Марија Бајдевска Спирковска, специајлист по интерна медицина, во центар за дијабет при Општа болница Куманово го пренесува своето искуство со препаратот Диабил. ”Диабил е одличен препарат, кој во својот состав има две активни состојки, хром пиколинат и екстракт од горчлива диња и успешно придонесува  за регулирање на шеќерот во крвта, особено кај пациентите со…

PRUNUS MUME ЈАПОНСКА КАЈСИЈА

                       Црниот дроб е мошне важен витален орган, втор по големина после кожата кој ги овозможува најважните функции во регулација на нормалното функционирање на човековиот организам. Има голем број на функции како што се; детоксификација и отстранување на отпадните продукти, лековите и другите штетни супстанци, складирање на одредени витамини, минерали и шеќер, произведување на жолчка…

Искуства на лекарите со употреба на Левикер

Ја замоливме Д-р. Ирена Николова, специјалист по семејна медицина да го сподели своето искуство со примента на Левикер кај своите пациенти. “Современиот седeнтарен начин на живот како и новиот начин на кој функционираме со почеток на  Covid 19 пандемија, носи ризик за честа употреба на готова, рафинирана, брза храна и газирани пијалоци како и се…

Донација од фармацевтската компанија „Варус“ по повод 30 годишниот јубилеј

Скопје, 15.10.2020 г. – Денеска, во присуство на Градоначаникот на Град Скопје, Петре Шилегов, директорката на Детскиот културен центар „Карпош“, д-р. Билјана Лалчевска Серафимовска, менаџментот на фармацевтската компанија „Варус“ го предаде во употреба новиот едукативен центар кој ќе можат да го користат деца и млади од 5 до 17 години, за надградување на своите вештини и…