Синдром на полицистични јајници: причини, симптоми, дијагноза и третман

Синдром на полицистични јајници: причини, симптоми, дијагноза и третман

Синдромот на полицистични јајници (PCOS) е најчестото ендокринолошко нарушување кое се јавува кај жените во нивниот репродуктивен период, односно помеѓу пубертетот и менопаузата, и се манифестира со специфични симптоми. Овој синдром претставува состојба во која јајниците произведуваат невообичаено високи нивоа на андрогени (машки полови хормони) кои негативно влијаат на овулацијата. Добрата вест е дека со…

Горчлива диња (Momordica charantia) Диабил Дијабетес

Горчлива диња (Momordica charantia)

Растението Momordica charantia (карела, момордика, горчлива диња или кинеска горчлива тиква) е ползавка што потекнува од Индија од каде е пренесена во Кина, а потоа и во другите тропски региони во светот. Денес расте, но и се култивира во тропските предели во Јужна Америка, на Карибите, во источна Африка, во Индија и во другите делови…

Искуства на лекарите со употреба на диабил

Искуства на лекарите со употреба на диабил

Др. Марија Бајдевска Спирковска, специјалист по интерна медицина, во центар за дијабет при Општа болница Куманово го пренесува своето искуство со препаратот Диабил. ”Диабил е одличен препарат, кој во својот состав има две активни состојки, хром пиколинат и екстракт од горчлива диња и успешно придонесува  за регулирање на шеќерот во крвта, особено кај пациентите со…

Prunus mume Јапонска кајсија

PRUNUS MUME ЈАПОНСКА КАЈСИЈА

                       Црниот дроб е мошне важен витален орган, втор по големина после кожата кој ги овозможува најважните функции во регулација на нормалното функционирање на човековиот организам. Има голем број на функции како што се; детоксификација и отстранување на отпадните продукти, лековите и другите штетни супстанци, складирање на одредени витамини, минерали и шеќер, произведување на жолчка…

Искуства на лекарите со употреба на Левикер

Искуства на лекарите со употреба на Левикер

Ја замоливме Д-р. Ирена Николова, специјалист по семејна медицина да го сподели своето искуство со примената на Левикер кај своите пациенти. “Современиот седeнтарен начин на живот како и новиот начин на кој функционираме со почеток на  Covid 19 пандемија, носи ризик за честа употреба на готова, рафинирана, брза храна и газирани пијалоци како и се…