Елова

елова

Мио-инозитол и фолна киселина

ШТО Е ЕЛОВА?

Елова е додаток на исхрана со кој се обезбедуваат препорачаните дневни дози на миоинозитол и фолна киселина. Дополнителното земање на фолна киселина го зголемува статусот на фолна киселина кај мајката. Нискиот статусот на фолати кај мајката е фактор на ризик во развојот на дефекти на невралната туба кај фетусот во развој. Жени кои планираат бременост треба да консумираат дополнителна фолна киселина од 400 μg дневно најмалку еден месец пред зачнување.

Состојки Дневна доза (2 кесички)
Мио-инозитол 4 g
Фолна киселина 400 µg (200% ПДД*)

*ПДД – препорачана дневна доза

Состав

 Мио-инозитол, полнило: растворлив пченкарен декстрин, арома: природна арома портокал, средство за регулирање на киселост: лимонска киселина, средство против згрутчување: силициум диоксид, фолна киселина (птероилмоноглутаминска киселина).

ПРЕПОРАЧАНО ДОЗИРАЊЕ НА ЕЛОВА

Препорачано дневно дозирање на ЕлОва е 2 ќесички на ден / 12 часа, далеку од оброците, да се истурат директно во уста или да се растворат во вода, во времетраење од најмалку 3 месеци.

КОГА Е НАЈДОБРО ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ЗЕМА ЕЛОВА?

Препорака е да се зема ЕлОва во времетраење од најмалку 3 месеци. ЕлОва е најдобро да се зема до вториот триместар на бременоста.

ПАКУВАЊЕ

ЕлОва содржи 30 еднодозни ќесички со ородисперзибилен прашок. Ќесичките се спакувани во картонска кутија со упатство

Повеќе информации